Вести

Утврђена листа кандидата за Ђурђевданску награду

Утврђена листа кандидата за Ђурђевданску награду

Одбор за обележавање празника, јубилеја и доделу признања утврдио је листу кандидата за годишњу награду града Крагујевца – Ђурђевданску награду.

Кандидати за ово признање у области уметности су:

1. Зоран Ранитовић, за збирку песама за децу и младе Први пољубац и роман Наташа, кога су предложили Удружење писаца Крагујевца, Студентски културни центар Крагујевац и Установа културе Кораци Крагујевац.

2. Марио Бадјук, за роман Чудни људи, кога су предложили мр Милица Јефтимијевић Лилић, Проф. др Зоран Аврамовић, Јасмина Милојевић, Јелена Јовановић, Силвана Тодоровић, Маја Остојић, Јелена Новаковић, Ана Милосављевић, Мирјана Алемпијевић, Мирјана Ћировић Холендер, Драган Аксентијевић, Ана Васиљевић, Никола Настић, Народна библиотека Радоје Домановић Рача, Културни центар Радоје Домановић Рача, Проф. др Милош Ивановић, Удружење студената са хендикепом Београд, Горан Илић и други.

3. Ненад Милановић – Пеги, за допринос развоју традиционалне културе и борби за очување традиционалне музике и песме, кога су предложили Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић Крагујевац, Слободан Божић, Миланка Милетић, Александар Милетић, Живорад Милетић и Гордана Петровић.

4. Јован Гајић, за књижевно дело Мики, Маки и Жаки и роман Бункермен, кога су предложили Милош Стојановић, Јордан Лазаревић и други.

5. Лазар Ђорђевић, за композицију „21. октобар”, која је на “Роси фесту” награђена специјалном наградом, кога су предложили мр Јасна Вељановић, Слободан Божић, Светлана Глишовић, Мирјана Аксентијевић, мр Милица Милојевић Миладиновић и “Музичка омладина – Крагујевац”.

6. Ненад Станковић, за књигу Ђевђир, кога су предложили Александра Цветковић, Љиљана Милошевић, Марко Миљковић, Марина Рајичевић, Мирко Демић, Милош Милојевић, Часлав Николић и Љубица Зекић.

7. Удружење ”Музичка омладина-Крагујевац”, за организацију интернационалног фестивала “Исидора Жебељан“, које су предложили Филолошко – уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и Мирко Јеремић.

 

У области науке кандидати за Ђурђевданску награду су:

1. Ненад Карамијалковић, за монографију СТАРО ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ У КРАГУЈЕВАЦЧКИМ ШУМАРИЦАМА, кога је предложило Друштво историчара Шумадије Крагујевац.

2. Др Кристина Јоргић Степановић, за докторску дисертацију Питање еманципације жена у Југославији (1918-1948), коју су предложили Адријана Захаријева, Ивана Пантелић и Филип Митричевић.

3. Др Валентина Опанчина, за бројне запажене научне резултате о области радиологије у 2021. години, коју су предложили Марија Божовић, Стефан Макуловић, Драгана Крстић, Јована Радовановић и други.

Једини кандидат у области медицине је Завод за ургентну медицину Крагујевац, за програме, активности и постигнуте успехе на очувању здравља и спашавању људских живота грађана Крагујевца у 2021. години, који су предложили Мијољуб Стевановић – Љупче, Славољуб Брадоњић, Ненад Милановић, Горан Станковић, Милица Станковић и други.

 

У области образовања кандидати за највише признање града Крагујевца су:

1. Ксенија Живанић, за освојену прву награду на општинском такмичењу из физике, освојену прву награду на општинском такмичењу из математике за ученике основне школе, освојену прву награду на општинском такмичењу из хемије, освојену прву награду на окружном такмичењу из хемије, освојену другу награду на окружном такмичењу из физике, освојену прву награду на окружном такмичењу из математике за ученике основне школе, освојену прву награду на 42. Државном такмичењу из физике ученика основних школа, освојену другу награду на Српској физичкој олимпијади за основне школе и освојену бронзану медаљу на Интернационалној јуниорској научној олимпијади одржаној у Дубаиу, коју је предложила Прва крагујевачка гимназија Крагујевац.

2. Мр Јелена Стевановић, за додељено признање Друштва за српски језик и књижевност Србије, као ментору, коју је предложила Друга крагујевачка гиманија Крагујевац. У области спорта за Ђурђевданску награду конкурише шест кандидата: 1. Предраг Стевовић, за постигнуте резулате који су крагујевачки клубови остварили у 2021. години, као и за лично ангажовање и допринос афирмацији крагујевачког спорта, кога је предложио карате клуб Јуниор Крагујевац. 2. Ватерполо клуб Раднички Крагујевац, за освојено прво место у Регионалној ватерполо лиги, освојену титулу првака Србије у Супер ватреполо лиги и успешно учешће у Лиги шампиона у изузетно јакој конкуренцији, кога су предложили Мирослав Ђурковић и Спортски клуб Вашариште Крагујевац.

3. Лазар Анић, за освојену титулу шампиона Србије у скоку у даљ у дворани, освојено друго место на атлетском турниру Сербиан опен, освојено 6. место на атлетском првенству Европе у дворани, освојену титулу шампиона Србије на отвореном, освојену златну медаљу на екипном првенству Европе и освојну бринзану медаљу на Балканском првенству, кога је предложио атлетски клуб Раднички Крагујевац.

4. Перица Димитријевић, за освојену титулу првака државе у грчко – римском стилу у појединачној конкуренцији, за такмичаре до 63 кг, освојену сребрну медаљу на међународном турниру „Никола Петров“ у Бугарској, освојену бронзану медаљу на Међународном гран при турниру „Загреб опен“ у Загребу и освојено 6. место на Светском Купу одржаном у Београду, кога су предложили Бориша Радовановић, Славко Ристић, Милош Игњатовић, Мирослав Јовановић, Зоран Синђић, Казимир Петровић, Елизабета Јовановић, Урош Тарицић и Слађана Зуковић.

5. Драган Сретеновић, за успешну организацију и реализацију школског спортског такмичења основних и средњих школа на територији града Крагујевца у време пандемије Цовид 19, афирмацију, развој и унапређење школског спорта у Крагујевцу у 2021. години, као и за допринос развоју кик бокс спорта, кога су предложили Савез за школски спорт Крагујевац, кик бокс клуб Раднички Крагујевац и Спортски Савез Крагујевца.

6. Драган Ристић, за овојене две златне медаље у гађању из ваздушне пушке у дисциплини Р5 лежећи став и малокалибарске пушке на Параолимпијским играма у Токију, каога је предложио стрељачки клуб Чика Мата Крагујевац.

 

Исти број кандидата утврђен је и у области хуманитарног рада

1. Проф. др Зоран Игрутиновић, за успешно лечење детета оболелог од малигне болести, кога су предложили Катарина Ђокић Крстић и Ранко Крстић.

2. “Удружење за помоћ деци и младима са сметњама у развоју – Свети Василије Велики”, које је предложило КУД Свилен конац Крагујевац, за дугогодишњи рад и помоћ деци са аутизмом.

3. Ненад Милановић – Пеги, за реализацију већег броја хуманитарних концерата у 2021. години, кога су предложили Удружење грађана Експрес, КУД Дукати Крагујевац, Окружна организација савеза слепих Србије Крагујевац, Бојан Јоковић, Драган Цветковић, Ђорђе Павловић, Удружење естардних уметника и извођача Шумадије Крагујевац – концерт Крагујевац, Градско удружење пензонер Крагујевац, Проф. мр Војислав Спасић, Биљана Радосављевић и други већи број физичких и правних лица.

4. Татјана Маринковић, за организају већег броја хуманитарних концерата на отвореном, обезбеђење 2,5 тона хране у сарадњи са Банком хране Београд и организацију свечане Академије поводом дана ослобођења Крагујевца у Првом Светском рату, коју су предложили Лела Вујошевић, Александар Милојевић, Алекса Протулипац, Марина Симовић и др.

5. Сања Живадиновић, за организацију хуманитарне акције “Од срца срцу” у 2021. години и других хуманутарних акција у 2021. години, кају су предложили СТР Брадић, Братислав Милановић, Марија Јелача и други.

6. Одељење за биомедицински потпомогнуту оплодњу Универзитетског Клиничког центра Крагујевац, за постигнуте резултате у области биомедицински потпомогнуте оплодње у 2021. години, које су предложили Илијана Дмитровић, Данијела Живановић и други.

 

У другим областима значајним за град кандидати за признање су:

1. Милош Стризовић, за освојену титулу Светског шампиона и постигнуте запажене резултате, коју су пси из њенове одгајивачнице освојили на Светској излозби паса, одржаној у Брну (Чешка) и на Европској изложби паса, одржаној у Будимпешти (Мађарска), кога је предложио Рвачки савез централносрпских округа Крагујевац, Спасилалачки клуб “Ајкула” Крагујевац, Пинтбалл клуб КГБ Зона, Кинолошко друштво „Лепеница“ Крагујевац, Ана Глођовић Радојичић и већи број физичких лица.

2. Проф. мр Војислав Спасић, за постигнуте резултате у промовисању града у 2021. години, кога су предложили мр Виолета Шаренац, Удружење Телок Крагујевац, Удружење „Архангели Србија“ Крагујевац, Културно историјски центар „Престоница“ Крагујевац, Добротворно удружење „Коло српских сестара – Крагујевац“ Крагујевац, Привредно друштво „Пето-три 1941“ доо Крагујевац, Агенција за организовање уметничких догађаја, техничку подршку и продукцију „ПРЕСТИГЕ-МИА“ Крагујевац, Удружење “Бирам Крагујевац” Крагујевац, Удружење Банка хране Крагујевац, Огранак Удружења Телок – портал и часопис ТЕЛО КУЛТУРЕ Крагујевац и Бојан Павловић.

3. Зорица Сорак, за транспарентност и видљивост рада Локалног антикорупциског форума града Крагујевца, иницирање и реализацију ликовног и литералног конкурса поводом обележавања дана града, за ученике основних и средњих школа, под слоганом „Можеш да купиш звање али не и знање”, коју су предложили Бојана Миликић, Иван Лазић, Зоран Јовановић и Никола Ивковић.

Преузето са glassumadije.rs

ЗАВОД ЗА УРГЕНТНУ МЕДИЦИНУ КРАГУЈЕВАЦ

Улица Слободе бб, Крагујевац, Србија
+381 34 6370 090
hitnapomockg@mts.rs