Савети за одрасле

КАДА И КАКО ПОЗВАТИ ХИТНУ ПОМОЋ?

Хитну помоћ добијате позивом на број 194, број је доступан 24 сата сваког дана у години. Хитна медицинска помоћ служи за збрињавање животно угрожавајућих стања.

БУДИТЕ СМИРЕНИ

Изузетно је важно да особа која пријављује терен буде смирена, да говори јасно, јер паника ником не помаже. Понекад је потребно пратити упутства лекара шта треба Ви да урадите, како би помогли оболелом или повређеном до пристизања екипе, зато будите стрпљиви, допустите лекару да води разговор.

Одговарајте на сва постављена питања, иако вам се могу чинити сувишним, јер свака информација коју нам дате може помоћи у спашавању живота!

Најчешћа питања :

-         Шта се десило/дешава ?

-         Да ли је особа свесна ?

-         Да ли дише ?

-         Које тегобе осећа ?

-         Од када има болове ?

-         Од чега се лечи ?

-         Шта је узимао од лекова ?

Након процене расположивих података о природи болести или догађаја лекар може да посаветује пацијента о терапији, да га упути да затражи помоћ изабраног лекара или службе кућног лечења. Уколико након узимања података везаних за здравствено стање пацијента лекар прихвати позив за излазак екипе на терен, неопходно је одговорити и на следећа питања:

-         Име и презиме пацијента ?

-         Колико је особа стара ?

-         Тачна адреса?

-         Број телефона ?

Наши лекари врше селекцију позива по степену хитности.

Не прекидајте везу док вам лекар не каже, помозите болеснику по упутствима која сте добили преко телефона, спремите здравствену књижицу и медицинску документацију док чекате долазак екипе хитне помоћи. Сви телефонски разговори се снимају.

НЕ ПРИЈАВЉУЈТЕ ЛАЖНЕ ПОЗИВЕ !!!

Време је драгоцено, један лажан позив спречава да помоћ буде упућена тамо где је људски живот заиста угрожен, а то сутра можете бити Ви или Вама драга особа!!!

ЗАВОД ЗА УРГЕНТНУ МЕДИЦИНУ КРАГУЈЕВАЦ

Улица Слободе бб, Крагујевац, Србија
+381 34 6370 090
hitnapomockg@mts.rs